Kárpáti

Kárpáti

Röpsúlyt a Kárpátiba?

2019. november 12. - vermes tibi2

Már viszonylag régóta, több hete szöszmötölök a röpsúly kialakításával. A VaspaRiga mintájára kezdtem kialakítani.

dscn3233.JPG

dscn3234.JPG

dscn3235.JPG

dscn3236.JPG

dscn3237.JPG

dscn3239.JPG

A nyereg rész el is készült. Lényegesen több foga van, mint a hagyományos Riga-kuplungnak, úgyhogy macerásabb volt annál, precízebben (és így lassabban) kellett reszelni.

Ma fogtam hozzá a pofák kialakításához.

dscn3242.JPG

A pofák beszabása úgy működik, hogy először durván beszabom a tüskék közé, aztán óvatosan reszelgetni kezdem, hogy minél jobban besüllyedjen a kuplung leendő közepe irányába. Már az első összeillesztésnél is úgy láttam, hogy itt gondok lesznek.

dscn3246.JPG

Mint a fenti képeken látszik, a pofákon két horony van: egy középen, belülről - ezzel "ül fel" a "nyeregre", és egy oldalt - ide fog jönni az az alkatrész, amihez a rugók fognak kapcsolódni. Ahhoz, hogy a pofa a megfelelő mértékben be tudjon csúszni a két tüske közé (hogy ne érjen hozzá a palásthoz), a középen lévő hornyot annyira el kellene mélyíteni, hogy már összeérne az oldalsó horonnyal. Megoldás lehetne, hogy nem a hornyot mélyítjük el, hanem a nyereg tetejéből köszörülünk le - de olyan sokat le kellene köszörülni, hogy itt úgy elvékonyodna a nyereg, hogy már elszakadhat.

Ezen a képen talán látszik, hogy még mennyit kellene mélyíteni a pofán, hogy a kosár közepére essen a nyereg rész:

dscn3249.JPG

Mindez úgy lehetséges, hogy a tirisztoros blokk kuplungjában az agy rész nagyobb átmérőjű, mint a klasszikus blokkban, ráadásul a négy kuplungtüske is kb. 1mm-rel távolabb helyezkedik el a középponttól, mint a klasszikusban (a kosarak átmérője meg ugyanannyi). Nem sok különbség - de ahhoz éppen elég, hogy ebbe a fajta kuplungba ne lehessen azt a röpsúlyos rendszert belefaragni, amit a klasszikusba igen.

Két lehetőségem van: vagy újratervezem az egészet és kialakítok egy másik megoldást a röpsúlyos kuplunghoz, vagy előre-meg-nem-határozott időre felfüggesztem a projektet.

Ez utóbbit választom, mert egészen másféle terveim vannak a Kárpátival. Hamarosan meglátjátok, tartsatok velem legközelebb is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vermeskarpati.blog.hu/api/trackback/id/tr8915303406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása